Första stormen är besegrad!

Samtal från Strömsholm:

För medicinare: Hematokrit från 0,16 (igår) till 0,25 (idag). Bilirubin stigit, nästan inom referens. T-Prot o alb stiger fortfarande men ännu ej inom ref. EKG: Enstaka QRS-komplex utan P-våg men inga ventrikulära extraslag.

Vanlig förklaring:
Teja får komma hem! Äntligen. Kroppen har slutat att äta upp hennes blodkroppar och i stället börjat producera nya. Hjärtat mår bättre men fortfarande inte helt bra. Hon har enstaka extraslag som inte kommer från den så kallade P-vågen (som normalt beslutar om att ge hjärtslag). De kommer i stället som ett eget påhitt från hjärtat självt. Nästan som på vissa arbetsplatser där arbetarna gör enstaka svartjobb bakom chefens rygg… 😉 Men med lite tid hoppas vi få bukt med svartjobbandet också!

Så nu är vi alltså påväg till Strömsholm för den efterlängtade utskrivningen, lyckan är total!!! 🙂

Första stormen är besegrad. Den orättvisa stormen som de flesta slipper. Bara enstaka hundar drabbas av den stora systemiska spridning som Teja åtdrog sig. Jag tänkte sammanfatta lite vad som hände, det är så klart många som undrar och blir oroliga, inte minst för sin egen hund kanske…

Ormgiftet gjorde att blodkärlen skadades o började läcka. Därför fick hon blödningar i munslemhinnan och stora ödem o blödningar på bröstkorgen.
Dessutom skadade ormgiftet blodkropparna så att kroppen började hemolysera (ha sönder) dem.
Hjärtat har också fått sig en smäll. En lindrig en verkar det som men vi vet inte ännu. Myocardit, hjärtmuskelinflammation kallas det. Vi hoppas det rätar till sig och att Teja blir helt återställd.

Annat som kan drabba en ormbiten hund:
– Skador på lever och njurar.
– Hjärtat kan få mycket allvarligare skador än i Tejas fall, vilket då kan ge arrytmier. Då måste hjärtat konverteras med specifik behandling. Ibland flera gånger. Ibland hjälper det inte. Ibland går det så fort att hunden hinner dö.
– Hunden kan få ännu värre koagulationsrubbningar och kan förblöda. Ex. Så kan det börja blöda ut i mag-tarmkanalen med blodig avföring och blodiga kräkningar som följd.
– Med mera med mera…

Hemska ormgift! Tackar Gud (eller vem som…) för att det verkar gå åt rätt håll för vårt hjärta!!

Nu vill vi att värdena ska fortsätta att gå åt rätt håll, för att sedan bli helt normala. Nya prover om 3-5 dagar. Om det ser bra ut så väntar 3 veckor i fullständig stillhet för att inte riskera någon ny skada. Lever- och njurar är ett exempel på organ som kan skadas i ett senare skede. Så nu blir det latsida-all-in för Teja ett tag!

20130707-161319.jpgTejas ”välkommen hem presenter”

3 tankar om “Första stormen är besegrad!

  1. Louise skriver:

    Skönt att värdena går åt rätt håll. Tack för den lilla ormgiftslektionen med. Många kramar till er ❤

    • klickernarkoman skriver:

      Tack för all stöttning. Det var nog den värsta veckan i mitt liv. Vi insåg igår att Strömsholmsveterinären ringde och meddelade utskrivning exakt en vecka efter själva bettet… Nu hoppas vi att vi slipper lämna in henne något mer!!

  2. Sara skriver:

    Åh så skönt att höra! Har tänkt på er mycket och önskat att allt skulle gå bra. Kram

Lämna en kommentar